Učenici četvrtih razreda naše škole zajedno sa profesorima ove godine su posjetili Budimpeštu u okviru maturske ekskurzije. Bilo je to putovanje koje se ne zaboravlja. Sve je počelo kada smo sjeli u autobus za polazak desetog oktobra u deset sati navečer i krenuli put graničnog prelaza u Orašju. Prvo odmaranje je bilo na benzinskoj pumpi u Orašju. Nakon kratke pauze nastavili smo put Mađarske.

U Budimpeštu smo stigli u jutarnjim satima, nakon četverosatnog obilaska trgovačkog centra uputili smo se u hostel Full Moon gdje smo se smjestili. Nakon kraćeg odmora u hostelu imali smo slobodno vrijeme, neki su otišli u šetnju gradom, a neki su ostali spremajući se za noćni izlazak. U samom centru hostela je smještena diskoteka Morrison's 2, gdje su naši maturanti imali besplatan ulazi i gdje su se odlično i nezaboravno zabavljali i družili uz najveće svjetske hitove. U jutro nakon doručka smo krenuli u kolektivni obilazak prelijepog grada, prvo smo posjetili Cittadellu uzvišenje sa kojeg se pruža prelijep pogled na grad, nakon toga smo se zaputili na Trg heroja, koji se nalazi na Peštanskoj strani, u centralnom dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, najznačajniji nacionalni spomenik.

Naredna građevina koju smo posjetili i ubjedljivo jedna od najljepših građevina Budimpešte jeste Mađarski Parlament čija je gradnja počela 1885. godine, a sama zgrada je otvorena 1986. godine. Na ovoj magičnoj građevini radilo je preko hiljadu ljudi. Nakon obilaska grada vratili smo se u hostel gdje smo se odmarali do noćnih sati, u devet sati navečer smo imali ubjedljivo najzanimljiviju posjetu gradu na Dunavu, agencija Elle travel, sa kojom smo putovali na matursku ekskurziju za nas je organizovala noćnu vožnju brodom po Dunavu, uz šampanjac i predivne zvuke valcera „Na lijepom plavom Dunavu“ koju je napisao Johann Strauss, uživali smo gledajući Budimpeštu koja svojom ljepotom očarava. U toku vožnje Dunavom imali smo priliku da vidimo najljepše građevine Budimpešte koje svojim noćnim izdanjem i svjetlima kojima su osvjetljene traže od turista da se zaljube u taj grad i da ga ponovno posjete.


Na učenicima su izbijali osjećaji tuge, jer napuštaju mjesto u kojima su se rodile uspomene jedne generacije. Navečer je uslijedila oproštajna noć od Budimpešte, neki su otišli u diskoteku a neki su ostali u sobama sabirajući utiske koje će ponijeti iz Budimpešte. U četvrtak poslije podne nakon kratke posjete Vaci ulici u Budimpešti i kupovine nekih suvenira koji će ostati sjećanje na ovu matursku ekskurziju krenuli smo put Bosne, još jednom smo bacili pogled na hostel, i sve ono što je bilo u blizini njega. Putovanje u Bosnu se odvijalo u ugodnom raspoloženju. Put koji je probudio mnoga prijateljstva, priče i dogodovštine koje su nas još više spojile. Bili smo svi kao jedno, šalili se, družili, zabavljali i uživali. Sjedili smo zajedno sa profesorima smijali se, „pravili palačinke ili pak prženice“ i još mnogo toga. Upoznali profesore u drugačijem svjetlu, ali veoma brižne i drage osobe. Bio je tu i poneki biser učenika koji je prepričivan tokom cijelog puta i često bi bio propraćen grohotom smijeha.

Vratili smo se kući pomalo tužni, ali sigurno sa najljepšim uspomenama koje ćemo dugo pamtiti. Ekskurziju smo realizovali uz pratnju profesora Vahdete Kahrimanović, Kahrimanović Munira, Fadila Poljakovića, te pedagoga Gušić Mirnesa.
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina

+387 35 597 067
mss.sapna@yahoo.com